Το κόλιανδρο είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό που προέρχεται από το φυτό Coriandrum sativum, το οποίο είναι ευρέως διαδεδομένο σε διάφορα μέρη του κόσμου. Οι σπόροι του φυτού και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται στη μαγειρική για να δώσουν γεύση και αρώματα. Το κόλιανδρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σε σπόρους είτε σε μορφή τριμμένου φύλλου.
Οι βασικές χρήσεις του κόλιανδρου στη μαγειρική περιλαμβάνουν τη χρήση του σε κατσαρόλες, σάλτσες, σούπες, και σε διάφορα πιάτα, κυρίως σε ασιατικές, μεξικάνικες και μεσογειακές κουζίνες. Η γεύση του κόλιανδρου είναι φρέσκια και αρωματική, με ελαφρύ άρωμα λεμονιού. Χρησιμοποιείται επίσης σε μίγματα μπαχαρικών όπως το κάρι ή το γαρί και σε παραδοσιακά επιδόρπια.
Ως προς τα οφέλη του κόλιανδρου, έχει γίνει αντικείμενο μελέτης για τις πιθανές ωφέλειες του για την υγεία. Ορισμένες έρευνες έχουν υποδείξει ότι το κόλιανδρο μπορεί να έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, να συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και να βοηθά στην πέψη. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη για να επιβεβαιωθούν αυτά τα οφέλη. Ως γενικό κανόνα, η προσθήκη φυσικών μπαχαρικών και βοτάνων στη διατροφή μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γεύσης των πιάτων και να παρέχει μικρές ποσότητες θρεπτικών συστατικών που ενδέχεται να είναι χρήσιμα για την υγεία.