Ο λιναρόσπορος είναι παράγωγο του φυτού λινάρι ή λίνο και είναι σπόρος ο οποίος ανήκει στην κατηγορία των σούπερ τροφών καθώς είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος και θρεπτικός για τον ανθρώπινο οργανισμό. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, Ω-3 και Ω-6, βιταμίνη C και ασβέστιο. Ο λιναρόσπορος μπορεί να βοηθήσει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και να ανακουφίσει από την δυσκοιλιότητα. Είναι τροφή χωρίς γλουτένη, χαμηλή σε υδατάνθρακες και πλούσια σε φυτικές ίνες. Γι’ αυτό είναι κατάλληλη επιλογή για άτομα με διαβήτη ή δυσανεξία στη γλουτένη. Ο λιναρόσπορος είναι προτιμότερο να καταναλώνεται σπασμένος ή τριμμένος προκειμένου να διασπαστεί από τον οργανισμό και να απορροφηθούν σε αυτόν οι μέγιστες δυνατές βιταμίνες.
Ο λιναρόσπορος μπορεί να προστεθεί στο γιαούρτι, στα δημητριακά και στη βρώμη στο πρωινό. Επίσης, ο τριμμένος λιναρόσπορος, όπως και η βρώμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηκτικό μέσο σαν υποκατάστατο του αυγού.
Σε 100 γρ. λιναρόσπορου περιέχονται:
Θερμίδες 534.0 (Kcal)
Υδατάνθρακες 28,8 γρ.
Σάκχαρα 1,5 γρ.
Διαιτητικές ίνες 27,8 γρ.
Λίπη 42,1 γρ.
Πρωτεΐνες 18,3 γρ.
Θιαμίνη (Βιταμίνη Β1) 1,6 mg
Ριβοφλαβίνη (Βιταμίνη Β2) 0,161 mg
Νιασίνη (Βιταμίνη Β3) 9,08 mg
Παντοθενικό οξύ (Βιταμίνη Β5) 0,985 mg
Βιταμίνη Β6 0,473 mg
Φολικό οξύ (Βιταμίνη Β9) 0,0 mg
Βιταμίνη C 0,6 mg
Σίδηρος 5,73 mg
Μαγνήσιο 392,0 mg
Φωσφόρος 642,0 mg
Κάλιο 813,0 mg
Ψευδάργυρος 4,34 mg