Ο καφές ελληνικός ξανθός αναφέρεται συνήθως σε έναν είδος καφέ που ετοιμάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο του ελληνικού καφέ, αλλά διακρίνεται από το χρώμα του. Συγκριτικά με τον πιο γνωστό ελληνικό καφέ, που είναι σκούρος και έντονος, ο ξανθός καφές είναι φωτεινότερος και πιο απαλός.
Οι βασικές στάδια παρασκευής του ελληνικού καφέ παραμένουν τα ίδια:
- Τριψίματα του καφέ: Ο καφές τρίβεται σε άλεσμα για να ετοιμαστεί για την παρασκευή.
- Βρασμός με νερό και Ζάχαρη: Οι τριμμένοι κόκκοι καφέ τοποθετούνται μαζί με τη ζάχαρη (αν επιθυμείτε) και το νερό σε ένα βραστήρα ή σε ειδικό καζάνι.
- Βράση: Ο καφές βράζει μέχρι να δημιουργηθεί αφρός στην επιφάνεια. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό στοιχείο του ελληνικού καφέ.
- Σερβίρισμα: Ο καφές σερβίρεται σε μικρά φλιτζάνια, συνήθως χωρίς τον κατάλοιπο των άλεσματων, αφού τα καταστρεφόμενα κομμάτια κατακορύφωσης έχουν πέσει προς τα κάτω.
Ο ξανθός καφές έχει μια πιο ήπια γεύση σε σύγκριση με τον πιο σκούρο ελληνικό καφέ, αφήνοντας περισσότερο χώρο για τις απαλές νότες του καφέ να ξεχωρίσουν. Αυτή η παραλλαγή του ελληνικού καφέ είναι ιδανική για όσους προτιμούν έναν πιο ελαφρύ και αρωματικό καφέ.