Το κεχρί είναι ένας σπόρος και ανήκει στα ψευδοδημητριακά, όπως η κινόα και το φαγόπυρο, τα οποία συγκριτικά με τα δημητριακά δεν περιέχουν γλουτένη, έχουν περισσότερα μέταλλα και ιχνοστοιχεία και υψηλότερης ποιότητας φυτική πρωτεΐνη. Το κεχρί έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και θεωρείται πως μπορεί να προλάβει τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρεβιοτικά, τα οποία είναι βακτήρια που διατηρούν ισορροπημένη τη μικροχλωρίδα του εντέρου, συνεπώς το κεχρί μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης γαστρεντερικών προβλημάτων όπως το γαστρικό έλκος και η δυσκοιλιότητα. Μπορεί επίσης να ρίξει τα τριγλυκερίδια και την κακή χοληστερόλη στο αίμα και έτσι να αποφευχθούν καρδιαγγειακά προβλήματα.
Το κεχρί χρειάζεται ίδια μεταχείριση με το ρύζι στο μαγείρεμα με μόνη διαφορά ότι πρέπει να μουλιάσει σε νερό το προηγούμενο βράδυ προκειμένου να απομακρυνθούν τα αντιθρεπτικά του στοιχεία. Σε ένα φλιτζάνι κεχρί αναλογούν δυο φλιτζάνια νερό όπου βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.